eJoran: Bersihkan Badan Selepas Balik Memancing

Pernah terjadi terhadap bayi, anak kecil atau individu yang lemah semangat diganggu ‘makhluk halus’ apabila ada seorang daripada keluarga pulang daripada memancing atau dari satu tempat yang jauh. Keadaan begini menyebabkan mereka terpaksa berjumpa bomoh atau ustaz yang tahu untuk menghalau atau menghindarkan makhluk yang tidak diingini itu daripada terus berada dalam rumah atau berdamping dengan mangsa dalam keluarga mereka. ‘Makhluk halus’ yang mengiringi kita pulang kadang kala tidak memberi sebarang amaran mengenai kehadirannya ketika kita sedang memancing atau berjalan pulang. Kecuali, apabila tiba di rumah ia akan mengganggu anak kecil terutama bayi yang baru lahir.

1. Menurut orang tua-tua, apa yang perlu dilakukan ialah anda jangan terus masuk ke rumah selepas pulang dari memancing. Sebaliknya, berehatlah beberapa minit di luar rumah dengan sebaik-baiknya membaca surah al-Fatihah atau berazan, kemudian baru melangkah masuk ke dalam sambil memberi salam.

2. Anda juga dilarang terus mendapatkan anak kecil sebaik tiba dalam rumah untuk beberapa ketika. Anda juga boleh selawat dan berzikir sepanjang perjalanan pulang itu supaya tahap gangguan boleh dikurangkan atau dihindari sepenuhnya. Cara pantang larang begini sudah diamalkan sejak berzaman. Kesannya amat nyata bagi mengelak kanak-kanak kecil diganggu oleh makhluk halus yang memang gemar menyakat kanak-kanak atau mereka yang lemah semangat.

3. Ada juga petua menasihatkan supaya menanggalkan pakaian yang dipakai ketika memancing, sebelum memasuki rumah. Ini boleh dilakukan sama ada pakaian itu ditinggalkan di luar rumah atau terus masuk ke bilik air untuk dibasuh, dan seterusnya anda membersihkan badan atau mandi. Selepas mandi dan melakukan solat sunat dan yang fardu, pasti anda rasa segar. Justeru, pada waktu ini anda boleh mengambil anak kecil, atau sebaik-baiknya membantu isteri menyiang ikan yang dibawa pulang. Lakukannya dengan penuh ikhlas, mesra lagi bertanggungjawab.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies