Koleksi Petua Untuk Menghalau Lalat

Pilihan 1:

  • Ambil 2 batang lilin dan nyalakan apinya. Setelah itu letakkan di meja makan atau ditempat meletak hidangan. Lalat tidak akan mengerumuni hidangan anda.
  • Ambil beberapa tangkai daun belimbing. Kibaskan pada lalat-lalat yang berada di meja makan anda.

Pilihan 2:

Sekiranya anda berhajat membuat kenduri malangnya lalat banyak menghurung, letakkan beberapa potong kulit kayu manis di atas meja hidangan. Lalat akan beredar.

Pilihan 3:

Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawan atau mangkuk berisi air. Biarkan ia terdedah di ruang dapur anda. Lalat-lalat yang berterbangan akan keluar dengan sendirinya dari ruang dapur anda.

Pilihan 4:

Ambil secekak daun kari, kibaskan pada lalat yang berada di meja makan anda. Kemudian letakkan daun kari tersebut pada gelas yang berisi air di sudut meja makan. Dengan cara ini anda dapat menghalau lalat dari meja makan anda.

Pilihan 5:

Ambil beberapa tangkai daun belimbing. Kibaskan pada lalat-lalat yang sedang berada di meja makan anda.

Petua 6:

Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur seperti meja makan, kabinet, dapur memasak dan tempat-tempat lain yang anda rasa perlu. Lalat pasti akan berkurangan.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies