Perbezaan Resdung, Demam Selsema dan Alahan Hidung

  1. Jika pesakit demam dan mempunyai gejala berkaitan hidung seperti sakit muka dan hidung, keluar nanah berwarna kuning atau hijau daripada hidung atau kahak warna sama pada sebelah pagi, itu dipanggil resdung.
  2. Apabila gejala-gejalanya berlaku lebih kerap ataupun jangkitan berpanjangan lebih daripada 3a bulan, resdung akut boleh menjadi kronik. Gejalanya mungkin tidak seteruk resdung akut namun, jika tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan kepada sinus dan tulang pipi sehingga memerlukan pembedahan.

Walaupun resdung tidak boleh menjadi kanser sehingga menyebabkan hidung rompong tetapi sebaliknya kanser boleh memperlihatkan gejala-gejala seperti penyakit itu. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan, resdung boleh mengakibatkan maut tidak langsung yang disebabkan oleh komplikasi pada otak pesakit.

Serangan resdung berulang-ulang juga boleh berlaku. Pesakit selalunya diberikan rawatan antibiotik untuk menyembuhkannya tetapi penyakit datang semula. Puncanya mungkin disebabkan oleh faktor penyebab penyakit ini yang tidak dirawat sepenuhnya, lazimnya susunan tulang dalaman sinus yang tidak normal dan sempit. Dalam kes-kes begini, pembedahan endoskopi dilakukan.

Sekiranya gejala resdung masih berterusan, kaedah baru ini akan dilakukan di mana rongga-rongga sinus terlibat akan dibuka menggunakan alat-alat khas di bawah penglihatan kamera skop. Pembedahan sinus endoskopi ini sama sekali tidak memerlukan belahan pada kulit kerana segala prosedurnya dilakukan di dalam rongga hidung. Ini berbeza dari kaedah lama pembedahan di mana belahan terpaksa dibuat di sekeliling kawasan hidung. Pun begitu, gejala alahan hidung masih boleh terjadi selepas pembedahan dan hanya dapat dikawal melalui penggunaan ubat-ubatan.

Gejala Resdung

a.  Hidung tersumbat

b.  Lendir daripada hidung dan tekak

c.  Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata

d. Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang

e.  Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas

f.  Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.

Punca Resdung

* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit

* Hidung bengkok

* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor

* Jangkitan gigi atas

* Ketumbuhan di dalam hidung

* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, maik dan kertas

* Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.

Komplikasi Resdung

a. Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata

b. Jangkitan otak (meningitis)

c. Sakit tekak yang kronik

d. Jangkitan tulang muka

e.  Memburukkan keadaan lelah

f. Berdengkur yang kronik

g. Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak

h. Alahan hidung atau hidung sensitif

i. Selesema biasa yang melarat.

Diagnosis

* Skop hidung untuk melihat punca resdung

* Skan CT hidung dan sinus untuk melihat rongga-rongga yang terlibat dan kawasan putih menandakan lendir atau dipenuhi nanah

Rawatan

a.  Antibiotik (10 hingga 14 hari bagi resdung akut)

b.  Ubat selesema

c.  Dekongestan; ubat titis atau semburan hidung

d. Pembedahan hanya akan dipertimbangkan setelah rawatan-rawatan lain tidak berkesan ataupun jika ada sesuatu yang menghalang sinus dan ia tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies