Petua Untuk Menghilangkan Gatal-Gatal

Tepung Sagu:
Ambil sesudu makan tepung sagu dan campurkan dengan sedikit air. Titiskan cuka sebanyak 4 titis. Setelah dikacau, sapukan bahan itu pada bahagian yang gatal. Lakukan setiap hari sehingga bintik-bintik gatal akibat peluh itu hilang dari tubuh anda.

Daun Kunyit:
Cari daun kunyit, daun asam jawa dan daun pokok duri keman – tumbuk sehingga lumat dengan campuran sedikit garam,kemudian disapu pada tempat gatal.

Gambir:
Sekiranya ada masalah gatal pada kulit dan kelenkang, cuba petua ini. Ambil sekeping gambir, masukkan kedalam piring kecil kemudian basahkan gambir dengan sedikit air supaya ia kembang. Kemudian sapu pada bahagian gatal.

Garam Kasar:
Bagi menghilangkan kesan daripada gigitan nyamuk dan menghilangkan gatal-gatal pada kulit, campurkan garam dan air, jangan biarkan garam itu terlarut. Kemudian sental garam tadi di bahagian yang kena gigitan. Selepas itu, anda tidak akan terasa gatal-gatal lagi dan kesan gigitan juga hilang.

Daun Rambutan:
Daun rambutan juga boleh mengatasi masalah kulit kepala yang gatal, caranya masukkan daun rambutan dalam satu bekas yang berisi tiga gelas air, hancurkan daun rambutan, setelah itu perah 2 biji limau nipis serta kacau hingga sebati. Selepas itu tapis air dan sapukan rata-rata biar ia menyerap pada kulit kepala. Sebaik-baiknya hendaklah amalkan 3 minggu sekali.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies