Petua Untuk Tingkatkan Daya Ingatan

Ramai manusia tidak menyedari sebenarnya otak tidak pernah kehilangan daya untuk mengingati sesuatu perkara. Otak boleh merakan segala perkara dan peristiwa seperti juga sebuah komputer. Meskipun begitu, masalah kehilangan daya ingatan boleh juga terjadi kerana kita tidak mempraktikkan diri untuk mengingati infomasi atau sesuatu maklumat sehingga memori yang kita miliki boleh hilang. Otak seperti juga bahagian tubuh yang lain. Ia memerlukan latihan fizikal dan mental bersama-sama dengan nutrisi khusus untuk meningkatkan kekuatan daya ingatannya. Di sini disenaraikan perkara-perkara  yang boleh anda lakukan untuk menjaga daya ingatan anda agar tetap dalam keadaan baik.

Kacang Soya
Kacang soya mengandungi isoflavones yang bertindak sebagai penerima atau sebagai perangsang estrogen dalam otak manusia, terutama dalam hippocampus iaitu kawasan penting untuk memori

Zat Besi
Penurunan pengambilan zat besi boleh memberi kesan destrimental pada tingkat IQ anda dan fungsi kognitif kerana zat besi memainkan peranan penting dalam mengubah isyarat dalam otak

Kopi
Kopi boleh meningkatkan penampilan mental dan memori kerana kopi mampu merangsang banyak daerah dalam otak dan boleh mengaturnya tetap berjaga, ransangan, mood dan kosentrasi. Kajian di Universiti Arizona mendapat, bahawa orang dewasa yang meminum kopi sebelum ujian memori menunjukkan perkembangan yg signifikan dibandingkan mereka yg minum kopi tanpa kafein

Latihan Mental
Kajian menunjukkan bahawa rangsangan mental boleh menjaga otak sihat dan meningkatkan kekuatan daya ingatan. Orang yg memiliki daya ingatan yg bagus dan cemerlang cenderung mempunyai pelbagai keinginan dan boleh mengatasi tantangan latihan mental. Latihan mental boleh menggunakan teknik seperti puzzle, teka-teki dan minat pada bidang sosial dan budaya.

Latihan Fizikal
Setengah jam melakukan latihan fizikal sebanyak tiga kali dalam seminggu amat memberi kesan terhadap peningkatan kekuatan otak. Olahraga atau senaman pula boleh memperbaiki kemampuan jantung utk mengepam darah lebih efektif.

Mengunyah Gula-Gula Getah
Kajian yg dibuat oleh sekumpulan pakar di Jepun mendapati bahawa aktiviti dalam hippocampus mengalami peningkatan ketika seseorang sedang mengunyah gula-gula getah. Dr. Andrew Scholey dari Universiti Nothumbria pula mengatakan bahawa mengunyah gula-gula getah boleh meningkatkan denyut jantung sehingga mmeperbaiki oksigen yg dikirim ke otak dan meningkatkan kekuatan kognitif.

Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba digunakan sebagai ubat menguatkan daya ingat sejak beribu-ribu tahun yg lalu. Menurut George Lewith ginkgo boleh memperbaiki sirkulasi darah ke otak dgn membesarkan pembuluh darah sehingga meningkatkan bekalan oksigen.

Minyak Ikan
Minyak ikan banyak mengandungi asid lemak omega 3 yg merupakan komponen penting dari membran sel otak dan boleh memperbaiki kekuatan daya ingatan.

Vitamin B
Vitamin B berfungsi mengirimkan oksogen ke otak dan memberikan perlindungan terhadap kerosakan bebas. Vitamin B mempertajam dan meningkatkan daya ingatan. Niacin atau B3 sgt baik utk memperkuatkan otak, sementara B6 penting untuk memproduksi neurotransmitter terutama untuk meningkatkan mood. B12 baik untuk kesihatan otak secara keseluruhan. Vitamin B juga diperlukan untuk membantu tubuh membentuk acetylcholine, sesuatu bahan kimia otak yg diperlukan untuk daya ingatan.

1. Yakin dengan Kebolehan Sendiri.

Kita perlu yakin dengan diri sendiri bahawa kita mempunyai daya ingatan yang baik. Jauhkan fikiran negatif seperti ‘nombor bukan untuk saya’ atau ‘saya susah mengingati nama orang’. Ramai yang gagal untuk belajar meningkatkan memori kerana mereka gagal pada peringkat awal untuk berasa yakin dengan diri sendiri.

2. Latih Otak.

Latihan yang berulang dan konsisten mampu membina daya ingatan yang baik. Mulakan dengan latihan mudah seperti membaca, diikuti dengan latihan yang lebih kompleks seperti belajar kemahiran-kemahiran baru. Cabar minda dengan bermain kuiz atau sudoku. Sedikit sebanyak otak akan mula aktif dan berfungsi secara teratur dan kreatif.

3. Kurangkan Stress.

Stress tidak akan hilang. Tidak normal jika kita tidak merasa stress. Kita cuma perlu belajar mengawal stress kerana stress tahap kronik akan melemahkan daya ingatan dan kesihatan. Belajar untuk menenangkan diri. Fikir secara positif. Stress yang ditangani secara betul mampu meningkatkan produktiviti. Tarik nafasss..Senyum.. 🙂

4. Jaga Pemakanan.

Kata orang kita ialah apa yang kita makan. Diet yang seimbang baik untuk tubuh dan otak. Secara mudah kita boleh mengambil supplemen seperti pil ginkgo biloba. Selain itu, diet yang mengandungi anti oksidan seperti brokoli dan bayam juga mampu membantu meningkatkan daya ingatan. Kismis dan kurma juga sangat bagus.

5. Tingkatkan Perhatian.

Ada yang selalu merungut mereka mudah lupa nama orang yang mereka baru jumpa. Sebenarnya ia bukanlah kerana memori kita yang teruk tapi kerana kita kurang memberi perhatian terhadap nama dan sifat seseorang. Belajar mengingati nama dengan mengaitkan sifat fizikal dan tingkah laku mereka. Fokus yang baik dalam komunikasi juga akan membantu kita untuk mengingati rakan baru.

6. Beri Cukup Masa.

Jangan mudah berputus asa. Beri masa secukupnya untuk diri kita belajar mempertingkatkan daya ingatan. Setiap manusia mempunyai daya yang berbeza untuk mengingati sesuatu perkara. Jauhi diri dari gangguan luar supaya lebih fokus.

7. Luaskan Imaginasi.

Cipta imaginasi sendiri secara kreatif dan mudah diingati. Visualkan apa yang kita cuba ingat. Lakarkan visual yang luar biasa kerana ianya akan lebih mudah diingati.

8. Ulang dan ulang.

Sentiasa ulang apa yang ingin kita ingat. Sebutkan berulang-ulang tarikh lahir rakan baru, atau nombor telefonnya. Kemudian tuliskannya di atas kertas. Semakin banyak yang kita ulang, semakin banyak yang kita akan ingat.

9. Kategori.

Cuba kategorikan senarai barangan yang ingin dibeli mengikut kumpulannya. Contohnya, berapa jenis sayur dan berapa jenis lauk untuk dimasak. Apa ramuan asas untuk masak lemak cili api? Ia akan lebih memudahkan kita kerana cara ini lebih berfokus dan ‘organized’.

10. Aturkan Hidup Anda

Selalu tercicir barangan penting seperti telefon bimbit dan kunci kereta? Latihkan diri dengan meletakkan barangan penting di tempat yang sama setiap masa.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies