Petua Menangani Anak Kencing Dalam Seluar Di Sekolah

1. Beritahu anak anda bukan dia sahaja yang mengahadapi masalah ini. Katakan kepada anak anda ramai lagi kanak-kanak yang sering menghadapi masalah ini dan sesiapa yang sering terkencing di dalam seluar bukan bermakna dia masih seorang bayi kecil.

2. Cari Punca Masalah. Tanya anak anda “Apa yang adik buat sebelum itu?” “Adik sempat tak pergi bilik air waktu rehat?” Jawapannya akan membantu anda mencari punca bagaimana dia boleh terkencing di dalam seluar dan kemudian mengatasinya di kemudian hari.

3. Nasihatkan anak anda supaya berani bersuara. Sesetengah kanak-kanak malu untuk meminta izin menggunakan tandas di tadika atau di sekolah. Anda perlu beritahu anak anda semua orang memang perlu membuang air kecil walaupun orang dewasa. Oleh itu mereka tidak akan berfikir apa-apa sekiranya dia meminta izin menggunakan tandas. Sekiranya dia masih malu, minta supaya guru kelasnya mengawasinya agar dia pergi tandas pada masa rehat biasa.

4. Bekalkan pakaian lebihan. – Sekiranya anak anda mengetahui dia dibekalkan dengan seluar dan seluar dalam lebihan, dia akan menjadi lebih berkeyakinan. Malah, ianya dijadikan sebagai peringatan supaya dia lebih kerap ke tandas. Ini kerana mereka akan elak menggunakan pakaian yang dibekalkan.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies