Petua Untuk Mengurangkan Menonton TV

1. Jangan letak TV di ruang tamu. Ini kerana apabila kita balik, kita akan terus buka TV dan ada kemungkinan TV tersebut akan pasang tanpa sesiapa yang menontonnya. Seelok-eloknya disediakan satu bilik khas untuk menonton sahaja.

2. Jangan letak TV di dalam bilik tidur anak-anak. Ini akan memudahkan mereka untuk menonton TV tanpa pengawasan dari ibu bapa.

3. Hadkan masa menonton TV dan juga hadkan kepada rancangan-rancangan tertentu sahaja. Misalannya dalam seminggu, anak-anak dibenarkan menonton 4 hari seminggu. Dalam 4 hari tersebut cuma rancangan-rancangan tertentu sahaja. Elok diamalkan begini sejak anak-anak masih kecil lagi.

4. Ibu bapa mestilah berkorban untuk kebaikan anak-anak. Kurangkan masa menonton. Beri contoh yang baik kepada anak-anak. Kita harus bijak memilih program-program yang hendak ditonton. Fikirkan kebaikan dan keburukan dan juga kesan-kesannya. Kesannya bukan dalam jangka masa pendek sahaja, tetapi juga dalam jangka masa panjang.

5. Berhati-hati dengan program TV yang anda tonton, kerana tv memang benar-benar mampu memprogram minda anda. Kita mungkin secara sedar tidak merasa apa-apa. Bagi kita hanya hiburan, tetapi realitinya nilai-nilai yang disampaikan dalam rancangan tersebut terakam masuk langsung ke dalam minda dan mempengaruhi pemikiran kita.

About Farit Ismeth Emir

Speak Your Mind

*

Click here to get the Free Goodies